Επισκέψεις – Εκδρομές

21 Ιανουαρίου 2022. Τα «Παιδιά της Ακρόπολης» στον Υφυπουργό Παιδείας.
Ο Υφυπουργός Παιδείας κύριος Άγγελος Συρίγος δέχθηκε στο γραφείο του, στις 21 Ιανουαρίου 2022, τα ‘’παιδιά’’ του Σχολείου μας, Αθηνά Ιατρίδη, Νεφέλη Τζεβελέκη, Χαρά Τζόλα, Χρήστο Τσάκο και Σπύρο Φύκια.
Τα ‘’παιδιά’’, φοιτήτριες και φοιτητές πλέον, του προσέφεραν πολύγλωσσο Λεύκωμα με 82 ζωγραφιές, που δημιούργησαν πριν χρόνια στο Σχολείο μας με τίτλο «Τα Γλυπτά μας έχουν Πατρίδα» και θέμα την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στο φως που τα γέννησε.
Παράλληλα του παρουσίασαν, δίλεπτο Βίντεο των «Παιδιών της Ακρόπολης», που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, με το ίδιο θέμα και τίτλο «Πάρε θέση, να πάρουν τη θέση τους».
Ο κ. Υφυπουργός θαύμασε το ενδιαφέρον και τη δράση που έχουν δείξει τα παιδιά για την επιστροφή των Γλυπτών. Πρότεινε διάφορες ιδέες για την ανανέωση και εξέλιξή της, όπως αυτή του διαγωνισμού ζωγραφικής των σημερινών μικρών παιδιών του Σχολείου με το ίδιο θέμα και κριτές τα «παιδιά» που, πρώτα, ζωγράφισαν στο Λεύκωμα πριν από 10 χρόνια.
«Αυτές οι δράσεις μας υπενθυμίζουν πως είμαστε μέρος ενός συνόλου, και διαμορφώνουν την πολιτισμική μας ταυτότητα», είναι κάποια από τα λόγια που συγκράτησαν τα παιδιά, μέσα από την φιλική ατμόσφαιρα και την κουβέντα που κράτησε αρκετή ώρα, καθώς ο κ. Συρίγος, εξίσου παλιός μαθητής του ίδιου Σχολείου ενθουσιάστηκε με αυτό το κοινό, μοιράστηκε μαζί τους ιστορίες και τους υποσχέθηκε μία συνέντευξη στους χώρους του σχολείου.
Η επίσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας.

Απολαύστε το Λεύκωμα: https://www.acropoliskids.gr/el/album 
και το Βίντεο: https://www.acropoliskids.gr/el/node/193
Ψηφίστε και διαδώστε το αίτημα επανένωσης των γλυπτών: https://www.acropoliskids.gr/el/sign

5 Ιανουαρίου 2022. Τα «Παιδιά της Ακρόπολης» στον Δήμαρχο Αθηναίων, κύριο Κώστα Μπακογιάννη.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης δέχθηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, τους Θάνο Ματσούκα και Χρήστο Τσάκο, παλιούς μαθητές του Σχολείου μας. Ο Θάνος και ο Χρήστος, προσέφεραν στον κύριο Δήμαρχο, Λεύκωμα του σχολείου μας με μαθητικές ζωγραφιές, τίτλο «Τα Γλυπτά μας έχουν Πατρίδα» και θέμα την Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Παράλληλα του παρουσίασαν, δίλεπτο Βίντεο των «παιδιών της Ακρόπολης» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με το ίδιο θέμα και τίτλο «Πάρε θέση, να πάρουν τη θέση τους».
Η φιλική ατμόσφαιρα της συνάντησης, τα επαινετικά λόγια και οι προτάσεις του κ. Δημάρχου για αξιοποίηση Λευκώματος και Βίντεο (έκθεση πρωτότυπων έργων, προβολή της δράσης των παιδιών σε άλλες χώρες κ.α.) συνοψίζονται στα λόγια του Θάνου και του Χρήστου.
«Τώρα συνειδητοποιούμε πόσο αυτό που 10 χρόνια πριν θεωρούσαμε ένα απλό παιδικό παιχνίδι, είναι αξιόλογο για τη πατρίδα μας και τον πολιτισμό»
Λόγια που με συγκίνηση άκουσε ο Σπύρος Τζεβελέκης, μέλος του Συλλόγου Ακροκύτταρο που συνόδευσε τα παιδιά στο γραφείο του Δημάρχου, κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Σημ. Ο COVID-19 ακύρωσε την παρουσία περισσοτέρων παιδιών, που ο κ. Δήμαρχος είχε προσκαλέσει.

Απολαύστε το Λεύκωμα: https://www.acropoliskids.gr/el/album 
και το Βίντεο: https://www.acropoliskids.gr/el/node/193
Ψηφίστε και διαδώστε το αίτημα επανένωσης των γλυπτών: https://www.acropoliskids.gr/el/sign

271490937_139342365192012_5035246218909510828_n

IMG_8095

7 Δεκεμβρίου 2021. Επίσκεψη στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
‘’Παιδιά‘’ (φοιτήτριες και φοιτητές πλέον) που φοίτησαν στο Σχολείο μας, επισκέφθηκαν μαζί με γονείς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη προσφέροντάς της το Λεύκωμα με τις παιδικές ζωγραφιές τους και θέμα την Επιστροφή και Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κυρία Υπουργός ενθουσιάστηκε με το Λεύκωμα και το σχετικό βίντεο, που δημιούργησαν τα παιδιά, και τους μίλησε, σε μια φιλική ατμόσφαιρα, για τις προσπάθειες επανένωσης που καταβάλει διαχρονικά τόσο η πολιτεία όσο και διεθνείς οργανισμοί. Επίσης συζήτησε μαζί τους για τρόπους αξιοποίησης της προσπάθειάς τους που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παιδιά ‘’μιλάνε’’, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας σχετικό βίντεο, για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πίσω στο φως που τα γέννησε!
Το Λεύκωμα προσέφεραν η Αθηνά Ιατρίδη και ο Οδυσσέας Τσοπάνογλου μαζί με τους γονείς Κατερίνα Μπουραντά, Σπύρο Τζεβελέκη και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας, Δρα Έλενα Κόρκα.
Η επίσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας.

Απολαύστε το Λεύκωμα: https://www.acropoliskids.gr/el/album
και το Βίντεο: https://www.acropoliskids.gr/el/node/193
Ψηφίστε και διαδώστε το αίτημα επανένωσης των γλυπτών: https://www.acropoliskids.gr/el/sign

20211207_104514
13 Νοεμβρίου 2021. Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Κώστα Τασσούλα.
‘’Παιδιά‘’ (φοιτήτριες πλέον) που φοίτησαν στο Σχολείο μας επισκέφθηκαν μαζί με γονείς, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα προσφέροντάς του Λεύκωμα με παιδικές ζωγραφιές τους και θέμα την Επιστροφή και Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κύριος Πρόεδρος ενθουσιάστηκε με το Λεύκωμα και το σχετικό βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά και τους μίλησε, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες επανένωσης που καταβάλει η πολιτεία και διεθνείς οργανισμοί και τους πρότεινε να παρουσιάσουν Λεύκωμα και βίντεο στο κανάλι της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παιδιά ‘’μιλάνε’’, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας σχετικό βίντεο για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πίσω στο φως που τα γέννησε!
Το Λεύκωμα προσέφεραν: Φαίη Βλάμη, Άννα- Μαρία Ιατρίδη, Χρυσή Πανταζίδη ,Νεφέλη Τζεβελέκη, συνοδευόμενες από τους γονείς, Χαρά Καράτζιου, Έφη Κούτσιαρη, Σπύρο Τζεβελέκη.
Η επίσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας.

Απολαύστε το Λεύκωμα: https://www.acropoliskids.gr/el/album
και το Βίντεο: https://www.acropoliskids.gr/el/node/193
Ψηφίστε και διαδώστε το αίτημα επανένωσης των γλυπτών: https://www.acropoliskids.gr/el/sign

259254127_126082383184677_7060719092709955807_n258776411_126082343184681_5141576818113524223_n

25-26 Ιουνίου 2016   Δελφοί-Κωρύκειον-Καρακόλιθος.   Το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου 2016 και με αφορμή την παράσταση όρνιθες του Αριστοφάνη από τη θεατρική μας ομάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών το Ακροκύτταρο διοργάνωσε τις εξής εκδηλώσεις.
Δελφοί-Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.   Στο σπίτι που έζησε ο Άγγελος Σικελιανός, η φιλόλογος κυρία Φωτεινή Μπουρδάλα μας ταξίδεψε πίσω στην εποχή του ποιητή, στο όραμά του για τις Δελφικές Εορτές, στην υλοποίηση του οράματος με την καθοριστική συμβολή της συζύγου του Εύας, καθώς και στο ποιητικό του έργο. Η ανάγνωση στίχων του ποιητή στον χώρο που τους εμπνεύστηκε και με το βλέμμα μας να απλώνεται στο δελφικό τοπίο ήταν μια εμπειρία συγκινητική. Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το εσωτερικό του σπιτιού με τα πλούσια εκθέματα, όπως στολές των δελφικών εορτών, φωτογραφίες, χειρόγραφα, χρηστικά αντικείμενα κ.ά.
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών.   Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που αποτελούσε για πολλούς αιώνες το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο καθώς και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου Ελληνισμού, την ξενάγηση ανέλαβε την κυρία Γεωργία Χασιώτη, επαγγελματίας ξεναγός, που μας ενημέρωσε επίσης για την Δελφική Αμφικτυονία, τα Πύθεια και το Μαντείο. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παιδιά και γονείς θαυμάσαμε αγγεία, επιγραφές, εργαλεία, όπλα και αγάλματα με σημαντικότερο τον χάλκινο, ολόσωμο και σχεδόν ανέπαφο Ηνίοχο.   Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλους τους χώρους ήταν δωρεάν και για τους γονείς, καθώς σχετικό αίτημα του συλλόγου μας έγινε αποδεκτό από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, την διευθύντρια της οποίας κυρία Ελένη Κόρκα ευχαριστούμε θερμά.
Στον χώρο του Μουσείου κάποια παιδιά και γονείς  θυμήθηκαν πως το 2011 και για 6 εβδομάδες οι πρωτότυπες ζωγραφιές παιδιών του Σχολείου μας από το Λεύκωμα “Τα γλυπτά μας έχουν πατρίδα”, είχαν εκτεθεί στον προθάλαμο του Μουσείου, μεταφέροντας το μήνυμα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα “στο φως που τα γέννησε”, στους  χιλιάδες επισκέπτες του.
 Σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον.  Στον υπέροχο Παρνασσό και σε υψόμετρο 1350 μέτρων, βόρεια του Ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, υπάρχει το σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον, όπου φτάσαμε περπατώντας για 45 λεπτά μέσα στο ελατόδασος μέσω Αράχωβας και του οροπέδιου Λειβάδια. Εδώ η αρχαιολόγος κα Στέλλα Κατσαρού- Τζεβελέκη μας περιέγραψε αναλυτικά και με γλαφυρότητα την διαχρονική χρήση του μεγάλου και επιβλητικού σπηλαίου ως χώρου κατοίκησης στην προϊστορία, αλλά κυρίως λατρείας, αφιέρωσης και μυθολογικής σημασίας κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το σπήλαιο ήταν προσβάσιμο με μονοπάτι από το Ιερό Μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς και λειτουργούσε ως ανεξάρτητο ορεινό ιερό, όπου ανατίθεντο προς τιμήν των θεών και των Νυμφών πολύτιμα και πολυάριθμα αφιερώματα, αρκετά με επιγραφές, από πιστούς που προσέρχονταν μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και δεν είναι επισκέψιμο χωρίς ειδική άδεια από το ΥΠΠΟΑ. Μικρό δείγμα των προσφορών ωστόσο μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
 Καρακόλιθος-Μνημείο Εθνικής Αντιστάσεως.  Το απόγευμα της Κυριακής σταματήσαμε στη θέση Καρακόλιθος, λίγο μετά τη διασταύρωση προς Δίστομο και λίγο πριν τη Λιβαδιά, για να θαυμάσουμε ένα υπέροχο μνημείο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση.Το μνημείο φιλοτέχνησε η κυρία Αγγέλικα Κοροβέση της ΑΣΚΤ που διακρίθηκε σε σχετικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό.Η κ. Κοροβέση είχε την ευγενή καλοσύνη ,και την ευχαριστούμε θερμά,να μας στείλει αναλυτική περιγραφή για το μήνυμα που μεταφέρει το Μνημείο στον επισκέπτη ,τα υλικά και τον τρόπο δημιουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική στήριξης των χάλκινων μορφών των ανταρτών στο μάρμαρο ,  τις κάνει να πάλλονται με το φύσημα του ανέμου.
Η μαχητικότητα, καθολικότητα και  διαχρονική αποφασιστικότητα  αντίστασης του Ελληνικού λαού σε κάθε κατακτητή ή επιδρομέα είναι στοιχεία αποτυπωμένα έντονα στις μορφές των ανταρτών , καθώς αναδύονται μέσα από τις χαράδρες και τα ρουμάνια των βουνών μας.Παράλληλα τα περιγράμματα των εκτελεσθέντων ομήρων , τα διάτρητα από βλήματα, υπενθυμίζουν δραματικά το νόημα της θυσίας.Τα κείμενα της κ.Κοροβέση διάβασε με συγκίνηση ο κ. Σπύρος Τζεβελέκης,  ολοκληρώνοντας την ενημέρωση με τους στοίχους αγωνιστού της εθνικής Αντιστάσεως που είναι χαραγμένοι στο Μνημείο.
Διαβαίνατε πρωτομάχοι εσείς ρουμάνια της Ρούμελης,
Άκουγαν τις δρασκελιές σας οι ήρωες των αιώνων μας,
Και αναγάλλιαζαν στα ιερά τους μνήματα,
 Ότι ξανάρθαν οι ανδρειωμένοι Έλληνες.    Δ.Δ.
18 Φεβρουαρίου 2012,  επίσκεψη στο Ιστορικό Υφαντουργείο.  Το Σάββατο,12 Φεβρουαρίου 2012,ο Σύλλογός μας διοργάνωσε επίσκεψη στο Ιστορικό Υφαντουργείο του ΣΕΝ, Αμαλίας 38. Παιδιά και γονείς του Σχολείου μας ξεναγήθηκαν από την κ. Σοφία Τσουρινάκη, τεχνολόγο αρχαίου υφάσματος και καθηγήτρια στα σεμινάρια του Υφαντουργείου, στη συλλογή χειροκίνητων αργαλειών και υφασμάτων από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές υφαντουργίας (βαφή, ύφανση και επεξεργασία νημάτων και χειροποίητων υφασμάτων). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Υφαντουργείο ιδρύθηκε το 1879 με την οικονομική υποστήριξη του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.   Περισσότερες πληροφορίες στο www http://istorikoyfantourgio.blogspot.gr/
5 Ιουλίου 2011 ,εκδρομή στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας   Πρωινό Κυριακής,48 παιδιά και γονείς του Σχολείου μας ξεκινήσαμε για τη Δημητσάνα. Σκοπός μας η επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στη διαδρομή μας είχαμε και τρεις σημαντικές «ξεναγήσεις».                                                                                                                   Η κ. Γεωργιάνα Μωραϊτου, Προϊσταμένη Συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μας ενημέρωσε με πολλές λεπτομέρειες για την καθοριστική συμμετοχή του περιβάλλοντος στη διατήρηση ή και καταστροφή των μνημείων.                        Αργότερα και καθώς διασχίζαμε το οροπέδιο της Τριπόλεως είχαμε μια πρωτότυπη, μέσω τηλεφώνου,  «ξενάγηση» από τον κ. Γιώργο Στουρνάρα, καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος  μας εξήγησε τη δημιουργία του οροπεδίου από καθιζήσεις ανθρακικών (ασβεστολιθικών) σχηματισμών, την απουσία επίγειων ποταμών (τα επιφανειακά νερά οδηγούνται σε καταβόθρες και, στη συνέχεια, ρέουν υπογείως  προς τον Αργολικό κόλπο, όπου τροφοδοτούν τις πηγές (υποθαλάσσιες, παράκτιες και χερσαίες) και μας έδωσε πολλές ακόμη γεωλογικής φύσεων πληροφορίες.                                                                                                                Τέλος η αρχαιολόγος κ. Στέλλα Κατσαρού-Τζεβελέκη μας μίλησε για την προϊστορική χρήση (κατοίκιση, λατρεία, αποθήκευση, σταυλισμός ζώων, ταφή) σε ορισμένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια της Πελοποννήσου.                                                                                Στη Δημητσάνα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, είχαμε μια κατ’ εξαίρεση ξενάγηση από στέλεχος του Μουσείου, σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Η πολύ κατατοπιστική ξενάγηση  αλλά και τα λειτουργικά οπτικοακουστικά μέσα, μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη του νερού και αξιοποίηση του  σε εργασίες όπως Νεροτριβή, Αλευρόμυλος, Βυρσοδεψείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας και στην καθοριστική συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821 καθώς εφοδίαζαν ανελλιπώς τους αγωνιστές με μπαρούτι. Πληροφορείες για το Μουσείο http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Ydrokinisis
January 2023
M T W T F S S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031