Επισκέψεις – Εκδρομές

25-26 Ιουνίου 2016   Δελφοί-Κωρύκειον-Καρακόλιθος.   Το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου 2016 και με αφορμή την παράσταση όρνιθες του Αριστοφάνη από τη θεατρική μας ομάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών το Ακροκύτταρο διοργάνωσε τις εξής εκδηλώσεις.
Δελφοί-Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.   Στο σπίτι που έζησε ο Άγγελος Σικελιανός, η φιλόλογος κυρία Φωτεινή Μπουρδάλα μας ταξίδεψε πίσω στην εποχή του ποιητή, στο όραμά του για τις Δελφικές Εορτές, στην υλοποίηση του οράματος με την καθοριστική συμβολή της συζύγου του Εύας, καθώς και στο ποιητικό του έργο. Η ανάγνωση στίχων του ποιητή στον χώρο που τους εμπνεύστηκε και με το βλέμμα μας να απλώνεται στο δελφικό τοπίο ήταν μια εμπειρία συγκινητική. Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το εσωτερικό του σπιτιού με τα πλούσια εκθέματα, όπως στολές των δελφικών εορτών, φωτογραφίες, χειρόγραφα, χρηστικά αντικείμενα κ.ά.
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών.   Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που αποτελούσε για πολλούς αιώνες το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο καθώς και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου Ελληνισμού, την ξενάγηση ανέλαβε την κυρία Γεωργία Χασιώτη, επαγγελματίας ξεναγός, που μας ενημέρωσε επίσης για την Δελφική Αμφικτυονία, τα Πύθεια και το Μαντείο. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παιδιά και γονείς θαυμάσαμε αγγεία, επιγραφές, εργαλεία, όπλα και αγάλματα με σημαντικότερο τον χάλκινο, ολόσωμο και σχεδόν ανέπαφο Ηνίοχο.   Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλους τους χώρους ήταν δωρεάν και για τους γονείς, καθώς σχετικό αίτημα του συλλόγου μας έγινε αποδεκτό από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, την διευθύντρια της οποίας κυρία Ελένη Κόρκα ευχαριστούμε θερμά.
Στον χώρο του Μουσείου κάποια παιδιά και γονείς  θυμήθηκαν πως το 2011 και για 6 εβδομάδες οι πρωτότυπες ζωγραφιές παιδιών του Σχολείου μας από το Λεύκωμα “Τα γλυπτά μας έχουν πατρίδα”, είχαν εκτεθεί στον προθάλαμο του Μουσείου, μεταφέροντας το μήνυμα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα “στο φως που τα γέννησε”, στους  χιλιάδες επισκέπτες του.
 Σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον.  Στον υπέροχο Παρνασσό και σε υψόμετρο 1350 μέτρων, βόρεια του Ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, υπάρχει το σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον, όπου φτάσαμε περπατώντας για 45 λεπτά μέσα στο ελατόδασος μέσω Αράχωβας και του οροπέδιου Λειβάδια. Εδώ η αρχαιολόγος κα Στέλλα Κατσαρού- Τζεβελέκη μας περιέγραψε αναλυτικά και με γλαφυρότητα την διαχρονική χρήση του μεγάλου και επιβλητικού σπηλαίου ως χώρου κατοίκησης στην προϊστορία, αλλά κυρίως λατρείας, αφιέρωσης και μυθολογικής σημασίας κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το σπήλαιο ήταν προσβάσιμο με μονοπάτι από το Ιερό Μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς και λειτουργούσε ως ανεξάρτητο ορεινό ιερό, όπου ανατίθεντο προς τιμήν των θεών και των Νυμφών πολύτιμα και πολυάριθμα αφιερώματα, αρκετά με επιγραφές, από πιστούς που προσέρχονταν μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και δεν είναι επισκέψιμο χωρίς ειδική άδεια από το ΥΠΠΟΑ. Μικρό δείγμα των προσφορών ωστόσο μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
 Καρακόλιθος-Μνημείο Εθνικής Αντιστάσεως.  Το απόγευμα της Κυριακής σταματήσαμε στη θέση Καρακόλιθος, λίγο μετά τη διασταύρωση προς Δίστομο και λίγο πριν τη Λιβαδιά, για να θαυμάσουμε ένα υπέροχο μνημείο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση.Το μνημείο φιλοτέχνησε η κυρία Αγγέλικα Κοροβέση της ΑΣΚΤ που διακρίθηκε σε σχετικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό.Η κ. Κοροβέση είχε την ευγενή καλοσύνη ,και την ευχαριστούμε θερμά,να μας στείλει αναλυτική περιγραφή για το μήνυμα που μεταφέρει το Μνημείο στον επισκέπτη ,τα υλικά και τον τρόπο δημιουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική στήριξης των χάλκινων μορφών των ανταρτών στο μάρμαρο ,  τις κάνει να πάλλονται με το φύσημα του ανέμου.
Η μαχητικότητα, καθολικότητα και  διαχρονική αποφασιστικότητα  αντίστασης του Ελληνικού λαού σε κάθε κατακτητή ή επιδρομέα είναι στοιχεία αποτυπωμένα έντονα στις μορφές των ανταρτών , καθώς αναδύονται μέσα από τις χαράδρες και τα ρουμάνια των βουνών μας.Παράλληλα τα περιγράμματα των εκτελεσθέντων ομήρων , τα διάτρητα από βλήματα, υπενθυμίζουν δραματικά το νόημα της θυσίας.Τα κείμενα της κ.Κοροβέση διάβασε με συγκίνηση ο κ. Σπύρος Τζεβελέκης,  ολοκληρώνοντας την ενημέρωση με τους στοίχους αγωνιστού της εθνικής Αντιστάσεως που είναι χαραγμένοι στο Μνημείο.
Διαβαίνατε πρωτομάχοι εσείς ρουμάνια της Ρούμελης,
Άκουγαν τις δρασκελιές σας οι ήρωες των αιώνων μας,
Και αναγάλλιαζαν στα ιερά τους μνήματα,
 Ότι ξανάρθαν οι ανδρειωμένοι Έλληνες.    Δ.Δ.
18 Φεβρουαρίου 2012,  επίσκεψη στο Ιστορικό Υφαντουργείο.  Το Σάββατο,12 Φεβρουαρίου 2012,ο Σύλλογός μας διοργάνωσε επίσκεψη στο Ιστορικό Υφαντουργείο του ΣΕΝ, Αμαλίας 38. Παιδιά και γονείς του Σχολείου μας ξεναγήθηκαν από την κ. Σοφία Τσουρινάκη, τεχνολόγο αρχαίου υφάσματος και καθηγήτρια στα σεμινάρια του Υφαντουργείου, στη συλλογή χειροκίνητων αργαλειών και υφασμάτων από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές υφαντουργίας (βαφή, ύφανση και επεξεργασία νημάτων και χειροποίητων υφασμάτων). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Υφαντουργείο ιδρύθηκε το 1879 με την οικονομική υποστήριξη του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.   Περισσότερες πληροφορίες στο www http://istorikoyfantourgio.blogspot.gr/
5 Ιουλίου 2011 ,εκδρομή στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας   Πρωινό Κυριακής,48 παιδιά και γονείς του Σχολείου μας ξεκινήσαμε για τη Δημητσάνα. Σκοπός μας η επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στη διαδρομή μας είχαμε και τρεις σημαντικές «ξεναγήσεις».                                                                                                                   Η κ. Γεωργιάνα Μωραϊτου, Προϊσταμένη Συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μας ενημέρωσε με πολλές λεπτομέρειες για την καθοριστική συμμετοχή του περιβάλλοντος στη διατήρηση ή και καταστροφή των μνημείων.                        Αργότερα και καθώς διασχίζαμε το οροπέδιο της Τριπόλεως είχαμε μια πρωτότυπη, μέσω τηλεφώνου,  «ξενάγηση» από τον κ. Γιώργο Στουρνάρα, καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος  μας εξήγησε τη δημιουργία του οροπεδίου από καθιζήσεις ανθρακικών (ασβεστολιθικών) σχηματισμών, την απουσία επίγειων ποταμών (τα επιφανειακά νερά οδηγούνται σε καταβόθρες και, στη συνέχεια, ρέουν υπογείως  προς τον Αργολικό κόλπο, όπου τροφοδοτούν τις πηγές (υποθαλάσσιες, παράκτιες και χερσαίες) και μας έδωσε πολλές ακόμη γεωλογικής φύσεων πληροφορίες.                                                                                                                Τέλος η αρχαιολόγος κ. Στέλλα Κατσαρού-Τζεβελέκη μας μίλησε για την προϊστορική χρήση (κατοίκιση, λατρεία, αποθήκευση, σταυλισμός ζώων, ταφή) σε ορισμένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια της Πελοποννήσου.                                                                                Στη Δημητσάνα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, είχαμε μια κατ’ εξαίρεση ξενάγηση από στέλεχος του Μουσείου, σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Η πολύ κατατοπιστική ξενάγηση  αλλά και τα λειτουργικά οπτικοακουστικά μέσα, μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη του νερού και αξιοποίηση του  σε εργασίες όπως Νεροτριβή, Αλευρόμυλος, Βυρσοδεψείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας και στην καθοριστική συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821 καθώς εφοδίαζαν ανελλιπώς τους αγωνιστές με μπαρούτι. Πληροφορείες για το Μουσείο http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Ydrokinisis
October 2021
M T W T F S S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031